HVIDR-a NZI-NZZ

Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata

PREDSTAVNICI HVIDR-e NZI-NZZ NA ZAPADNOM BOJIŠTU I.SVJETSKOG RATA U VERDUNU (FRANCUSKA) I YPRESU(BELGIJA) POLOŽILI VIJENCE POGINULIM HRVATSKIM VOJNICIMA U I.SVJETSKOM RATU

03.-05.srpnja 2017.Verdun(Francuska) i Ypres(Belgija)

Nakon Istočnog i Južnog bojišta predstavnici HVIDR-e NZI-NZZ posjetili su Zapadno bojište iz Prvoga svjetskog rata, i to dva najkrvavija bojišta - Verdun i Ypres, bojišta koja su postala sinonim brutalnih borbi iz Prvoga svjetskog rata. Kod Verduna su se tijekom ljeta i jeseni 1918.nalazile i neke hrvatske postrojbe.Teške borbe u kolovozu i rujnu 1918, zahtijevale su da njemačko vrhovno zapovjedništvo zatraži od svoje saveznice Austro-Ugarske slanje dodatnih pojačanja. U svojoj poruci od 29. kolovoza, načelnik njemačkog Glavnog stožera feldmaršal Hindenburg napominje da su njemački gubici na Zapadu vrlo veliki, te da je u zajedničkom interesu da Austro-Ugarska u Italiji treba ostaviti tek toliko snaga sposobnih održati obrambene zadaće, a dio snaga uputiti na zapad. Hindenburg je priznao „da bi ostatak snaga protiv Italije bio suočen s gotovo cijelom talijanskom vojskom, koja je tada značajno ojačana s engleskim i francuskim snagama“. Ujedno je priznao sve poteškoće saveznika "te im se zahvalio na skorašnjem slanju dviju divizija“.

Nakon toga krenuo je prema zapadu transport austro-ugarskih snaga i radničkih satnija, među kojima je bilo i 15.000 zarobljenih Rusa. Ove snage objedinjene su u k.u.k. XVIII. korpus, a sastojale su se od 1. i 35. pješačke divizije koje su težišno razmještene oko grada Verduna i izbočine kod St. Mihiela. U sastavu 1. pješačke divizije, koja je bila razmještena sjeveroistočno od grada Verduna, bile su „čiste“ hrvatske postrojbe: 31. lovačka bojna iz Zagreba i dva eskadrona 10. domobranske husarske pukovnije iz Varaždina. I u drugim postrojbama bilo je Hrvata, ali u puno manjem broju. Hrvatske su snage iz 1. pješačke divizije težišno razmještene na uzvisinama oko sela Damvillers, Moirey i Flabas koja se nalaze neposredno uz današnji memorijalni kompleks Verdun. Tijekom 8. do 10. listopada k.u.k. 1. pješačka divizija napadnuta je od francuskih i američkih snaga, ukupno od četiri pješačke divizije. Uz sve poteškoće i značajne gubitke (poginuli hrvatski vojnici pokopani su u masovne grobnice na njemačkim gorbljima) uspjela je zadržati svoje položaje do kraja rata.Na žalost, nije poznata sudbina hrvatskih postrojbi nakon potpisivanja primirja. Poslije ovoga početnog koraka predstoji nam detaljno operativno istraživanje o svim aktivnostima Hrvata na ovome bojištu. Usput smo posjetili i čuveno bojište Ypres gdje se danas slijevaju rijeke posjetitelja i turista koje odaju počast svojim poginulim vojnicima među kojima smo pronašli i desetak hrvatskih prezimena, vojnika koji su sudjelovali u sklopu kanadskih, francuskih i američkih postrojbi.

Adresa

  • Trg Ivana Meštrovića 1
    HR-10020 Zagreb

Kontakt

  • +385 1 6646 923
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme

Ponedjeljak:   09-13
Četvrtak:   15-19

Pratite nas