HVIDR-a NZI-NZZ

Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata

GIGNAC

I ove godine na inicijativom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, grada Gignaca i udruga iz Domovinskog rata(HVIDR-e,Veterana,ZUDHOS-a) nadnevka16 do18. rujna održana je svečanosti posvećena hrvatskom generalu u Napoleonovoj vojsci Marku Slivariću, koji je svoje zadnje dane života proveo u Gignacu gdje je i 27. kolovoza 1838. preminuo .

Uzimajući u obzir da je hrvatski narod, prije svega zbog nesretnih okolnosti i geografskog položaja na poprištu sukoba interesa velikih sila, tijekom cijele svoje povijesti bio uključen u ratne sukobe i da su najbolji hrvatski sinovi ratovali u tuđim vojskama, pali u zaborav i ostali evidentirani tek u pojedinim stručnim povijesnim i vojnim publikacijama. Da bi se ispravila ta nepravda,proučavajući povijest Ličkog kraja za vrijeme Vojne krajine i poslije ,Udruge iz Domovinskog rata(HVIDR-a NZI-NZZ,Veterani,ZUDHOS) koje se u svom programima bave i Hrvatskom vojnom poviješću gdje su došla do određenih podataka koje su podijelili zajedno sa Veleposlanstvom RH u Francuskoj,francuskim udrugama iz Ginaca i Pariza,Gradom Ogulinom i Općinom Pleternica te povodom dvjesto godina ilirskih provincija i 170. Godišnjice njegove smrti, ispraviti povijesnu nepravdu koja je snašla Marka Slivarića(Marc Slivarich de Heldenbourg),generala francuske vojske.

U Napoleonovoj službi, zapovijeda 1. hrvatskom provizornom pukovnijom koja je bila u sastavu 4. korpusu Napoleonove La Grande Armée. Na tom položaju, na čelu hrvatski regementi koje je Bonaparte osobito cijenio, istaknuo se pri pohodu na Rusiju 1812., u bitkama kod Ostrownog , Moskve, ali i pri pohodu na Sasku 1813. 
U listopadu iste godine bio je zatočen u Leipzigu,( Austrija ) a u srpnju 1814. izišao je na slobodu i vratio se u Francusku. Nakon povratka u Francusku postavljen jeza zapovjednik utvrde u Antibesu na francuskoj obali, 1815. je, odan francuskom kralju Ljudevitu XVIII. i stanovnicima Antibesa, spriječio austrijsko-sardinijske trupe da osvoje grad. Nakon tog događaja Slivarić je kraljevskom odlukom poslan u mirovinu i nastavio živjeti miran život u Gignac do smrti.
Marko Slivarić je 1810. dobio orden Legije časti,gdje je tom je prilikom posjetio Pariz i bio na čelu izaslanstva Ilirskih provincija, koje je primio osobno Napoleon I.
U spomen na taj dan predstavnici udruga iz Domovinskog rata a povodom 200 godina ilirskih provincija u Hrvatskoj zajedno sa svojim kolegama iz Pariza su 14.10.2009. godine u povijesnim odorama na Arc de triomphe (Slavoluk podignut u čast francuskim vojnicima iz Napoleonova doba). Odali počast svim Hrvatskim i Francuskim regementama i vojnicima koji su bili u sastavu istih.

Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, gradsko vijeće Gignaca, udruge iz Francuske i Hrvatske u Gignaca, malom mjestu na jugu Francuske postavilo je prije par godina spomen-ploča na kuću u ulici Maréchal Joffre u kojoj je Slivarić živio, a potom je na lokalnom groblju, pokraj posljednjeg počivališta drugog napoleonskog generala, otkrili spomenik u njegovu čast. Gradsko vijeće Gignaca je ove godine iskazalo čast Slivariću tako što je jedna ulica nazvana njegovim imenom.

Adresa

  • Trg Ivana Meštrovića 1
    HR-10020 Zagreb

Kontakt

  • +385 1 6646 923
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme

Ponedjeljak:   09-13
Četvrtak:   15-19

Pratite nas