Pojmovnik

 • DOMOVINSKI RAT je rat protiv unutarnjeg i vanjskog srpskog i crnogorskog agresora, te Jugoslovenske armije, za slobodu, samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske kao nacionalne države i domovine Hrvata i svih njezinih građana. Službeno je Domovinski rat trajao od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine.

 • HRVATSKI BRANITELJ iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

 • HRVATSKI RATNI VOJNI INVALID iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI iz Domovinskog rata) je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Repub¬like Hrvatske, odnosno kao zatočenik u zatvoru ili neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu. Smatra se da je oštećenje organizma zatočenika u neprijateljskom logoru na toj osnovi najmanje 20% trajno.

 • ČLANOVI OBITELJI HRVATSKOG BRANITELJA smatraju se : bračni sudružnik, djeca rođena u brakuili izvan braka, posvojena i pastorčad (članovi uže obitelji ), roditelji, očuh, mačeha i posvojitelji.

 • DRAGOVOLJAC Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

 • RATNI VETERAN je od starog Rima do modernog doba u svim državama i međunarodnim organizacijama prihvačeni naziv za razvojačenog sudionika rata s odlikama iskusnog i vještog ratnika bez obzira na životno doba. Veterani Domovinskog rata su svi njegovi sudionici koji su na bilo koji način sudjelovali u ratnim operacijama, od prvih redarstvenika i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, ZNG-a, preko dragovoljaca, pripadnika pričuvnih i profesionalnih gardijskih postrojbi i mobiliziranih pripadnika Hrvatske vojske.

Adresa

 • Trg Ivana Meštrovića 1
  HR-10020 Zagreb

Kontakt

 • +385 1 6646 923
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme

Ponedjeljak:   09-13
Četvrtak:   15-19

Pratite nas