HVIDR-a NZI-NZZ

Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata

Komemoracija poginulim hrvatskim vojnicima Prvoga svjetskog rata u Ujsczie

Jezuickie (Poljska) 30.08.2020.

Obilježavajući mjesta pijeteta hrvatskih postrojbi tijekom Prvoga svjetskog rata uz svesrdnu pomoć veleposlanstva RH u Poljskoj, predstavnici HVIDR-e NZI-NZZ i vojni povjesničari sa hrvatske strane, u suradnji s domaćinom, poljskom općinom Greboszow održali su komemoraciju poginulim hrvatskim vojnicima sahranjenim na vojnom groblju u selu Ujsczie Jezuickie. Ovom je prilikom otkriven pano u znak sjećanja na poginule hrvatske vojnike tijekom 1915. godine, osobito 130 pripadnika 31. lovačke bojne iz Zagreba. Ujedno je pokrenuta inicijativa o uspostavi prijateljskih odnosa između Grada Dugog Sela i domaćina Općine Greboszow, sve u cilju stvaranja kulture sjećanja na velike žrtve Prvoga svjetskog rata.

KRAKOV Odana počast poginulim hrvatskim vojnicima na vojnom groblju Lagiewniki

Krakov (Češka) 29.08.2020.

U sklopu projekta Hrvati u prvom svjetskom ratu predstavnici HVIDR-e NZI-NZZ i predstavnici veleposlanstva RH u Češkoj odali su počast umrlim i poginulim Hrvatima u Prvom svjetskom ratu.

Iako je za ovaj događaj predviđeno bilo postavljanje spomen ploče koju članovi HVIDR-e dostavili iz Hrvatske, zbog epidemioloških mjera nije se sastalo poglavarstvo grada Olomouca koje je trebalo odrediti lokaciju. U dogovoru s veleposlanicom Hrvatske u Češkoj Ljiljanom Pancirov spomen ploča će biti prebačena u konzulat u grad Brno do konačne odluke o mjestu postavljanja.

Adresa

  • Trg Ivana Meštrovića 1
    HR-10020 Zagreb

Kontakt

  • +385 1 6646 923
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Radno vrijeme

Ponedjeljak:   09-13
Četvrtak:   15-19

Pratite nas